Tarayıcı önbellekleme nedir?
- Tarayıcı önbellekleme, bir kullanıcı web sayfasını ziyaret ettiğinde web sayfası kaynak dosyalarını yerel bir bilgisayarda depolar.
- Tarayıcıdan önbelleğe alma “Kaldırma”, bir web yöneticisinin tarayıcılara kaynaklarının nasıl ele alınması gerektiğini bildirmesidir.
Web tarayıcınız web sayfanızı görüntülediğinde, logonuz, CSS dosyanız ve diğer kaynaklarınız gibi çeşitli şeyler yüklemelidir.
Tarayıcıda önbellekleme, tarayıcının önceden yüklediği kaynakları “hatırlar”. Bir ziyaretçi web sitenizdeki başka bir sayfaya gittiğinde, logonuz, CSS dosyalarının, vb. tekrar yüklenmesine gerek yoktur, çünkü tarayıcıda “hatırlanır” (kaydedilmiş) vardır. Bu, bir web sayfasının ilk bakışının tekrar ziyaretlerden daha uzun sürmesi sebebidir.
Tarayıcıda önbelleğe almayı kullandığınızda, web sayfanızın dosyaları tarayıcı önbelleğinde saklanır . Sayfalarınız tekrarlayan ziyaretçiler için daha hızlı yüklenecek ve aynı kaynakları paylaşan diğer sayfalar da olacaktır.
Web sayfanızı hız için test ettiyseniz ve tarayıcıda önbelleğe alma işleminden yararlandığınızı fark ettiyseniz, işte nasılsınız.
Tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır?
Tarayıcı önbellekleme için 2 farklı yöntemi alt başlıklar halinde inceleylim.
- Önbelleğe almak için kaynaklarınızın istek başlıklarını değiştirin.
- Önbelleğe alma stratejinizi optimize edin.
Önbelleğe almak için kaynaklarınızın istek başlıklarını değiştirin
Çoğu kişi için, önbelleğe almayı etkinleştirmenin yolu, web barındırıcınızdaki / sunucunuzdaki .htaccess adlı bir dosyaya kod eklemektir.
Bu, web yöneticinize dosya yöneticisine (veya dosyaları eklemek veya yüklemek için nereye giderseniz gidin) gitmek anlamına gelir.
.Htaccess dosyası siteniz için birçok önemli şeyi kontrol eder. .Htaccess dosyasına aşina değilseniz, lütfen bilen biri ile işlemi gerçekleştirin. Aksi durumda siteniz açılmayabilir.
WordPress önbellekleme
WordPress tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanmak için basit bir çözüm mü arıyorsunuz?
Ve eğer yanılmıyorsam, web sitenizin yükleme hızını artırma yollarını araştırıyor olabilirsiniz.
Google PageSpeed Insights veya GTmatrix testleri, Htaccess üzerinden Tarayıcı Önbelleğe Alma işlemlerini dikkate alınan bir düzeltme olarak kullanmanızı önermiş olabilir.
.Htaccess üzerinden tarayıcı önbelleğe alma işleminden yararlanma oranının, site hızınızı artırmanıza yardımcı olabileceği bir yer okumuş olabilirsiniz.
EVET, doğru yoldasınız. Tarayıcı Önbelleği Kaldırma, web sitenizin yükleme hızını artırmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.
Eklentisiz WordPress Tarayıcı Önbellekleme
Eklenti kullanımı sitenizin hızını ve cpu kullanımını negatif yönde etkiler. Bu yüzden bir çok işlemi eklenti kullanmadan yapmanızda fayda var.
Aşağıda verdiğim kodu .htaccess dosyasına ekleyip, kaydedin.
NOT: Lütfen değişiklik yapmadan önce .htaccess dosyanızı yedekleyin.
## EXPIRES CACHING ##
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg “access 1 year”
ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”
ExpiresByType image/gif “access 1 year”
ExpiresByType image/png “access 1 year”
ExpiresByType text/css “access 1 month”
ExpiresByType application/pdf “access 1 month”
ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”
ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access 1 month”
ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”
ExpiresDefault “access 2 days”## EXPIRES CACHING ##
.htaccess ile tarayıcı önbelleğe alma
Aşağıdaki kod, tarayıcılara ne önbellekleneceğini ve ne kadar süreyle “hatırladığını” söyler. .Htaccess dosyanızın üstüne eklenmelidir.
##
<PREPARATÖR ## <IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image / jpg “erişim 1 yıl”
ExpiresByType image / jpeg “erişim 1 yıl”
ExpiresByType image / gif “access 1 yıl”
ExpiresByType image / png “access 1 year”
ExpiresByType text / css “erişim 1 ay”
ExpiresByType metin / html “erişim 1 ay”
ExpiresByType uygulama / pdf “erişim 1 ay”
ExpiresByType metin / x-javascript “erişim 1 ay”
ExpiresByType uygulama / x-shockwave-flash “erişim 1 ay ”
ExpiresByType image / x-icon” 1 yıllık
erişim süresine “ExpiresDefault” erişim 1 ay ”
</ IfModule>
## KORUMA ##
.Htaccess dosyasını kaydedin ve ardından web sayfanızı yenileyin.
Farklı dosya türleri için farklı önbellek süreleri nasıl ayarlanır?
Yukarıdaki kodda “1 yıl” veya “1 ay” gibi zaman dilimlerinin olduğunu görebilirsiniz. Bunlar, dosya türleri ile ilişkilidir, örnek olarak yukarıdaki kod, bir .jpg dosyasının (resim) bir yıl boyunca önbelleğe alınması gerektiğini belirtir.
Bunu değiştirmek ve jpg görüntülerinin bir ay boyunca önbelleğe alınmasını istediğinizi söylemek isterseniz “1 yıl” yerine “1 ay” ile değiştirirsiniz. Yukarıdaki değerler çoğu web sayfası ve blog için oldukça optimize edilmiştir.
.Htaccess için alternatif önbelleğe alma yöntemi
Yukarıdaki yönteme “Süresi doldu” denir ve .htaccess kullanan çoğu kişi için çalışır. Bu nedenle, yeni başlamış olan çoğu kişi için önbelleğe alma işlemini halleder.
Önbelleğe alma konusunda daha rahat olduktan sonra, bize daha fazla seçenek sunan bir başka önbelleğe alma yöntemi olan Cache-Control’ü denemek isteyebilirsiniz.
Ayrıca, son kullanma yönteminin sunucunuz için çalışmadığı da olasıdır; bu durumda, Cache-Control’ü kullanmayı deneyebilirsiniz.
Cache-Control
Önbellek Kontrolü, tarayıcı önbelleklememizi biraz daha kontrol etmemize olanak tanır ve birçok kişi kurulumdan sonra kullanımı daha kolay bulmaktadır.
.Htaccess dosyasında örnek kullanım:
En çok statik varlıklar için # 1 Ay
<filesMatch “. (Css | jpg | jpeg | png | gif | js | ico) $”>
Header set Cache-Control “max-age = 2592000, public”
</ filesMatch>
Yukarıdaki kod, dosya türüne bağlı olarak bir önbellek denetimi başlığı ayarlıyor.
Önbellek denetimi nasıl çalışır?
Yukarıdaki kod satırını çizgiye göre alalım.
En çok statik varlık için # 1 Ay
Yukarıdaki satır sadece bir nottur. Ne yaptığımızı notate hariç hiçbir şey yapmaz. .Htaccess dosyası, # karakteri ile başlayan satırları yoksayar. Bu not, önbelleğe alma çözümünüz büyüdükçe bunlardan birkaç farklı setiniz olabileceği için tavsiye edilir.
<filesMatch “. (css | jpg | jpeg | png | gif | js | ico) $”>
Yukarıdaki satır şöyle diyor: “eğer dosya bu tiplerden biri ise, o zaman ona bir şeyler yapacağız …
Bu satırın önemli kısmı, listelenen farklı dosya türlerinin (css, js, jpeg, png, vb.) Olduğunu ve takip eden önbellek yönergelerinin bu dosya türleri için geçerli olacağını fark etmektir. Örnek olarak, jpg dosyalarınızın bu süre için önbelleğe alınmasını istemediyseniz, bu satırdan “jpg” yi silebilirdiniz veya buna html eklemek isterseniz, bu satıra “html” ekleyebilirsiniz.
Üstbilgi Önbellek Denetimi “max-age = 2592000, public” olarak ayarlandı
Yukarıdaki satır, gerçek başlıkların eklendiği ve verilen değerlerdir.
- “Üstbilgi Önbellek Denetimi” bölümü bir başlık ayarlıyor.
- “Max-age = 2592000” bölümü ne kadar süre önbelleğe alınması gerektiğini (saniye kullanarak) belirtiyor. Bu durumda “2592000” saniye olan bir ay için önbelleğe alıyoruz.
- “Public” kısmı, bunun halka açık olduğunu belirtiyor (önbelleğe alınmasını istiyorsanız iyi).
</ FilesMatch>
Yukarıdaki satır ifadeyi kapatıyor ve kod bloğunu sonlandırıyor.
Yaygın önbelleğe alma sorunu
Html ve resimlerinizi bir yıl veya başka bir uzun süre için önbelleğe alınacak şekilde listelerseniz, bu, sayfalarınızda bir değişiklik yaparsanız bunların tüm kullanıcılar tarafından görülmeyebileceği anlamına gelebileceğini unutmayın. Bunun nedeni, kullanıcıların canlı olanlardan ziyade önbelleğe alınmış dosyaları arayacak olmasıdır. Bazen (örneğin, bir CSS dosyası) çimdiklediğiniz dosya varsa, URL parmak izi kullanarak önbellek sorununu aşabilirsiniz.
Önbelleğe alma yöntemleri
Tüm önbelleğe alınabilir kaynaklar için Sona Erme ya da Önbellek Kontrolü maks. Yaş ve Son Modifiye ya da ETag’dan birini belirtmek önemlidir. Hem Expires ve Cache-Control: max-age değerini belirtmek hem de Last-Modified ve ETag öğelerini belirtmek gereksizdir.
Merhaba iyi çalışmalar,
Eticaret sitesi için her gün yenilen ürün çeşitleri ve yenilenen ürün sayfalarını düşününce ön bellekleme süresi nasıl omalı ? hazır ayarlar ile kullanmak verimli olmayacaktır sanırım.
Merhaba. Bu htaccess dosyası sitenin ana dizininde olan dosyamı yoksa cpanel dosyalarının içinde başka bir yerde mi. İkinci bir soru: bu kodları site ana dizinindeki htacces dosyasına eklediğim zaman google page speed sayfasında tarayıcı önbellekleme aktif gözükmüyor. Çünkü aynı uyarıyı yine veriyor.